woensdag 15 december 2010

Een onafhankelijke nieuwssite

Dewereldmorgen.be is een onafhankelijke nieuwssite dat zonder gebukt te gaan onder de commerciële logica nieuws brengt dat er écht toe doet. Ondertussen bijna een jaar geleden werd de site opgericht door twee ambitieuze mannen, Han Soete (Indymedia) en Dirk Barrez, die hiermee willen ingaan tegen "het failliet van de journalistiek".






Onafhankelijk


Met de overtuiging dat nieuws voor iedereen vrij toegankelijk moet zijn wil De Wereld Morgen volledig onafhankelijk van mediagroepen opereren. Naast subsidies van de overheid is de steun van het middenveld van cruciaal belang voor de site om te overleven. Door deze alternatieve financiering uiten de oprichters hun kritiek op de commercialisering van de media en weigeren ze mee te spelen op de concurrentiële markt. 

Sociaal

Inhoudelijk zijn de berichtgevingen op De Wereld Morgen veel minder neutraal. Op de site zelf verkondigt de redactie geen heimwee te hebben naar een verzuild medialand maar zegt wel in zee te willen gaan met sociale bewegingen. Bovendien steken de medewerkers het niet onder stoelen of banken dat ze vanuit een bepaalde visie schrijven. Moet kunnen, maar dan kan men niet spreken over een geheel ‘onafhankelijk’ of neutraal medium. Enkel niet-commerciële organisaties worden aanvaardt als sponsors.  Daarbij stel ik me de vraag in welke mate en voor hoelang deze media-activisten schatplichtig kunnen blijven aan hun duidelijke visie. 

 Burgerjournalistiek

Naast enkele professionele journalisten werkt De Wereld Morgen ook met burgerjournalisten. Ook daarbij is een kanttekening te maken. Burgerjournalistiek kan enkel effectief zijn als het voldoende wordt opgevolgd door professionele journalisten. Door de kleine ploeg en de schaarse middelen vraag ik me af hoe correct, in het belang van de kritische journalistiek, de samenwerking tussen ervaren -en amateurjournalisten verloopt. 

 Uitgediept

Toch is deze site een goede zet om een oplossing te bieden aan de afbrokkeling van de pluriformiteit binnen onze media. Sociale, ecologische en democratische thema's krijgen in de vorm van kritische opiniestukken en uitgediepte achtergrondartikels (rubriek: Traag maar diep) een belangrijke plaats op de site. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een up-to-date nieuwsfeed en rubrieken als: België, Wereld, Opinie, Economie, Cultuur, Media en Luisterpost (muziek). De rubriek 'Laatste Video' toont filmpjes over belangrijke actuele topics en 'Blogs in de kijker' verwijst je door naar de schrijfsels van enkele 'huis'-bloggers. Bovendien is de site overzichtelijk waar je gemakkelijk je weg op kan terugvinden. De Wereld Morgen is een goed voorbeeld waarbij gretig gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheden van het web in al zijn facetten.

Oefening - recensie van een journalistieke site.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten