donderdag 16 december 2010

Person of the year... Zuckerberg

Zuckerberg, 'Person of the Year' op de cover van Time.


Dit jaar koos het Amerikaanse tijdschrift Time voor Facebook-oprichter Mark Zuckerberg als Persoon van het Jaar. De Person of the year is een jaarlijkse nominatie van een groep of persoon die het voorbije jaar iets betekend heeft. Dat Zuckerberg het afgelopen jaar veel media-aandacht genoot is een feit: de explosie van zijn sociale netwerksite, de privacyklachten, de film The Social Network, ...

Volgens de redactie van Time is Zuckerberg deze titel waard omdat hij er in geslaagd is een half miljard mensen te verbinden met elkaar. Bovendien heeft hij de manier waarop we leven sterk veranderd, zo luidt het. Het systeem dat hij ontwikkelde dat toelaat om sociale netwerken in kaart te brengen is zeker baanbrekend te noemen, maar of die 'nieuwe' manier van leven zo'n een positieve zet vooruit is, daar kunnen twijfels over bestaan. Facebook is een hype die op korte tijd razend populair werd over de hele wereld. Maar het is ook een hype die wel eens snel over zou kunnen gaan. Nu al zijn er facebookgebruikers die hun profiel verwijderen omdat ze er genoeg van hebben. Zou het niet kunnen dat de Time-redactie met deze nominatie zich iets te veel heeft laten leiden door de hype?

Door het succes van zijn site werd Zuckerberg één van de jongste miljardairs ter wereld. Met zijn 26-jarige leeftijd is hij na Charles Lindbergh in 1927 ook de jongste Person of the year. Lindbergh, een Amerikaanse luchtvaartpionier, kreeg de prijs nadat hij helemaal alleen de Atlantische Oceaan was overgevlogen. Geef toe, is vliegen niet nog steeds net iets spectaculairder dan een sociale netwerksite?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten